Morgan Lashley

Speciaal in de maand september bieden wij een 10-rittenkaart aan met 25% korting. Deze is geldig voor training op de Aquatrainer of Horse Gym droge loopband. Wanneer je gebruik wil maken van de aanbieding, of meer informatie wil hebben, stuur een email naar info@shhp.nl en vermeld Sportpaardenonline in het bericht, bel naar Morgan +31614167262 


Morgan Lashley - Een andere manier van trainen

Morgan Lashley, paardenarts en chiropractor bij Sport Horse Health Plan, deelt haar ervaringen over een andere manier van trainen. Lees haar blog hieronder.

 


Training anno 2016
Iedereen traint zijn paard met een bepaald doel, denk aan het aanleren van een specifieke oefening tot het algemeen sterker of sneller maken van je paard. Wij hebben binnen ons centrum dagelijks te maken met verschillende doelen van training. Ook in de revalidatiefase dient er namelijk getraind te worden, bijvoorbeeld het trainen van de buikspieren bij een paard met rugklachtenBij Sport Horse Health Plan vinden we het belangrijk om naar het totale plaatje te blijven kijken (ruiter, paard management).
Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar het paard, dan moet zijn lichaam in staat zijn om een bepaalde training aan te kunnen.
Dit betekent dat de wervelkolom, de benen en het zenuwstelsel (dat alles aanstuurt) zoveel mogelijk vrij moeten zijn van pijn en beperkingen.
Om die reden is het van belang dat de beweging en coördinatie van het paard in een eerste fase onderzocht wordt (kreupelheidsonderzoek, wervelkolom onderzoek, neurologisch onderzoek) en waar nodig wordt verbeterd (behandeling gewrichten, manuele behandeling).
Daarna kun je in de training deze vlakken verder optimaliseren.
 

 


Aquatrainer

Training kan op verschillende manieren en met verschillende hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan training onder het zadel, aan de longe, met lange lijnen en anno 2016 ook training op een loopband of in een aquatrainer. Het ideale van een aquatrainer is dat de snelheid van de loopband en de hoogte van het water per paard zijn af te stemmen. Dit geeft ons de ideale mogelijkheid om maatwerk in de training of revalidatie te geven.

De aquatrainer zetten we bij het  gezonde paard met name in om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen, meer spierkracht te ontwikkelen en de balans en coördinatie te trainen.

Bij het bewegen door water is, vanwege de tegendruk van het water, meer spierkracht nodig dan op het droge. Met name de spieren in het bovenbeen worden hierbij aangesproken. Om de stabiliteit in de beweging te bewaren spant het paard in water zijn core-spieren (stabiliteitsspieren in rug en buik) aan. Op het gebied van krachttraining geldt dat hoe hoger het waterniveau is, hoe meer tegendruk van het water bestaat en hoe meer spierkracht er nodig is om voort te bewegen.

De aquatrainer zetten we in de revalidatie in om gecontroleerde beweging te kunnen geven en zo beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie te trainen en de basisconditie op peil te brengen. Door de opwaartse druk van het water worden pezen en gewrichten onder water minder zwaar belast.

 

Trainingshulpmiddelen
Hulpmiddelen kunnen gebruikt worden om meer coördinatie te trainen, meer kracht of meer beweeglijkheid. Denk bij het woord hulpmiddelen overigens niet gelijk aan zaken als een slofteugel, maar meer aan het gebruik van grondbalken, de Equiband of Pessoateugel, hellingtraining en trainen met verschillende ondergronden.

 

 

Wij gebruiken grondbalken in de training voor verbetering van coördinatie, beweeglijkheid en kracht.
Met balkjes zijn ontelbare variaties te bedenken, die op een verschillende manier de eerder genoemde onderdelen beïnvloeden.

Zo kunnen ze in de vorm van een slalom, ongelijke hoogtes, op een cirkel, enzovoort.
Bedenk altijd dat het moeilijker wordt wanneer je het tempo verhoogt, een ruiter toevoegt, vaker herhaalt en meer balkjes neerlegt.
Begin dus in stap, naast het paard, een paar keer en met enkele balkjes. Bouw vanuit daar op, met focus op het doel wat je wilt bereiken.
Wil je betere coördinatie, hou dan lage snelheden aan. Wil je meer kracht, dan kun je hogere snelheden of hogere hoogtes van de balkjes trainen.

 

Wanneer je met balkjes traint tijdens het longeren, let dan goed op met de afstand van de balkjes, omdat het aan de longe lastiger is om je paard op één lijn te houden. Hierbij ontstaat het risico dat je paard op een balk gaat staan, met alle gevolgen van dien. Bij SHHP werken we veel met revalidatie paarden en willen daarom de risico’s op schade minimaal houden. Wij maken om deze reden alleen gebruik van zachte balken die meebuigen wanneer het paard erop staat.

 

Speciaal in de maand september bieden wij een 10-rittenkaart voor training op de Aquatrainer of Horse Gym droge loopband aan met 25% korting.
Wanneer je gebruik wil maken van de aanbieding, of meer informatie wil hebben, stuur een email naar info@shhp.nl en vermeld Sportpaardenonline in het bericht.

 

Meer weten over onze trainings- en revalidatiemogelijkheden? Kijk op www.shhp.nl