Review Icesocks

Review van Hidez Compression Ice Socks door Morgan Lashley van Sport Horse Health Plan.

Keep it Cool


Soms krijg ik een flashback naar de tijd dat ik, zittend op een krukje op de spuitplaats, een been van m’n paard zat te koelen. Waterslang in de hand, timer op 15 minuten en wachten maar. Met een beetje geluk deed zich dit in de zomermaanden voor, zodat ik niet in een klein ijsklompje veranderde. En met een beetje pech moest ik meerdere benen koelen…

Wat achteraf dan een beetje pijn doet, is dat koelen met normaal leidingwater niet eens zo effectief is in het (diep) koelen van het been. Uit onderzoek blijkt dat ijs en ijswater de beste resultaten geven, gevolgd door koelen met een coolpack.

Het effect wat we met koelen proberen te bereiken is het tegengaan van een ontstekingsreactie. Dit gebeurt onder andere door het verminderen van de lokale doorbloeding, waardoor er minder aanvoer van ontstekingsmediatoren is. Daarnaast zorgt de kou voor het verminderen van zwelling en het verminderen van pijn.

Deze effecten ontstaan wanneer het weefsel een temperatuur tussen de 15-19 graden Celsius heeft, iets wat met leidingwater soms moeilijk te bereiken is. De koude komt in alle vormen van koelen maar tot max 4 cm diep en dient tenminste 15-20 minuten aan te houden om de eerder beschreven effecten te bereiken.

Koelen is niet alleen bij een acuut trauma, maar ook na een zware training bijzonder effectief. Tijdens een zware training ontstaat er namelijk microschade in de pezen en daarmee ontstaat er een milde ontstekingsreactie.


 


Gelukkig zijn er inmiddels veel producten op de markt die ons het leven wat makkelijker maken en effectiever koelen dan de waterslang. Van enorme machines tot trillende apparaten en ‘iceboots’. Binnen ons revalidatiecentrum maken we met plezier gebruik van de nieuwe Ice-socks van Hidez. Deze kousen combineren compressie met koeling. De binnenkant van de kous geeft compressie en in de buitenste laag kan het koelelement gestopt worden. Er kan ook gebruik gemaakt worden van ijsblokjes (mits het been nat mag worden) , waarmee je de intensiteit van het koelen zelf kunt bepalen. Daarnaast zijn ze makkelijk in het onderhoud en aanbrengen.

Mijn persoonlijke reden om voor dit systeem te kiezen is het feit dat deze kousen lang genoeg zijn. Veel van onze patiënten hebben namelijk een blessure van de aanhechting van de tussenpees.

Dit is één van de meest voorkomende (en meest gevreesde) blessures bij zowel dressuur- als springpaarden die op hoog niveau presteren. De tussenpees hecht heel hoog op het pijpbeen aan, net onder het gewricht van de voorknie en sprong. Precies de reden waarom we ook graag hoog op het pijpbeen willen koelen. De meeste systemen die op de markt zijn eindigen alleen precies op die hoogte, waardoor het koeleffect er onvoldoende komt.

Wat koelen betreft ziet het er tegenwoordig voor mij veel rooskleuriger uit. Kousen om, koelelementen erin en na 20-30 minuten er weer afhalen. Oftewel: optimale koeling voor het been en het krukje op de spuitplaats kan de hoek in. Hoera voor de moderne wereld!

 

DIt artikel is geschreven door Morgan Lashley van Sport Horse Health Plan. Sport Horse Health Plan heeft de missie om op basis van wetenschap,  sportpaarden naar een  hoger niveau van welzijn en gezondheid te  tillen.

 

  


http://www.hidez.nl/hidez-socks/